Yhdistystoiminta

Tuiran seurakunnan, Pateniemen ja Herukan kaupunginosien diakoniapiirien historiikki

Ensimmäisen piirin toiminta Tuiran seurakunnan yhteydessä alkoi v.1965 jolloin seurakunnan raja siirtyi Herukkaan kaupungin rajan mukana. Ennen kuntaliitosta diakoniapiiri oli toiminut Haukiputaan seurakunnan alaisuudessa.

Ensimmäinen diakoniapiiri kokoontui aluksi iltaisin, usein jäsenten kotona, joka toinen viikko. Tilaisuuksia nimitettiin työseuraksi. Niissä oli arvontaa ja tehtiin käsitöitä. Talonväki tarjosi kahvit ja pullat.

Hädänalaisten avustaminen oli tärkein toimintamuoto. Avustuvaroja hankittiin käsitöillä, arpajaisilla ja myyjäisillä, joita pidettiin joulun alla. Avustuksista mainittakoon: Pateniemen Ojakylässä, tulipalossa kotinsa menettäneelle perheelle lahjoitettiin mm. taloustavaroita. Kolmihenkistä perhettä, jotka olivat työkyvyttömiä, avustettiin asunnon rakentamisessa. Heille lahjoitettiin myös pito- ja vuodevaatteita.

Työseuran nimi muuttui v.1979 1 piiriksi. Kokoontuminen tapahtui Pateniemen kirkolla seurakuntakodissa. Toiminta jatkui samanlaisena paitsi kokouksia oli vain kerran kuukaudessa. 2 piirin aloittaessa kokoontumiset olivat iltaisin Pateniemen kirkolla.

Vuonna 1990, 1-2 piirit muuttuivat diakoniapiireiksi. Osallistujia oli yleensä n. 20 henkilöä, joista kolmasosa oli miehiä. Diakoniapiirin jäsenet osallistuvat vuosittain yhteisvastuukeräyksiin. Piiri järjesti tapahtumia perheille joissa oli tarjoilua, myyjäisiä sekä ohjelmaa lapsille.

Tuotosta osa meni yhteisvastuulle sekä osa oman kassan kautta alueen avustuksiin. Piiri järjesti myös jäsenilleen virkistysmatkoja lähiseudulle.

juhulat
Kotitalouspiirin kokoontuminen Honkapirtillä

naurajatt