Kulttuuritoiminta Pateniemessä

Harrastustoimintaa Seuratalolla

Nykyisellä Honkapirtin paikalla oli aikaisemmin Pateniemen yhtiöläisten Seuratalo. Vuodesta 1931 saakka se oli yhtiön käytössä. Entisen Pateniemen Työväentalon varsinainen vilkkain käyttövaihe harrastustoimintaan ajatellen oli 1933-1940 välillä. Juhlasalin lisäksi oli kerhohuone, jossa voitiin kokoontua erilaatuisiin kokouksiin, niin johtokuntien kuin muihinkin. Täällä aloitti toimintansa Pateniemen kirjasto, jota kutsuttiin Kalle Välimaan kirjastoksi. Kirjaston nimeen lienee vaikuttanut se, että Ab Uleå Oy.n johtokunnan puheenjohtaja kauppaneuvos Kalle Välimaa lahjoitti 200 kirjaa kirjaston alkupääomaksi.

Juhlasalissa alkuaikoina harjoittelivat arki-iltaisin painijat ja pidettiinpä siellä myös muokkausvoimisteluharjoituksia. Viikonloppuisin sali oli paikallisten yhdistysten käytössä. Tuottavia tanssitilaisuuksia oli jatkuvasti ja silloin tällöin pidettiin myös arvokkaita ohjelmallisia iltamia.

Talvikaudella olivat urheiluseuran järjestämät kansalliset ja piirikunnalliset painikilpailut sekä seuraottelut hyvin usein tapahtuvia tilaisuuksia. Näissä sali oli aina loppuunmyyty.

Itsenäisyyspäivän juhlat olivat tietenkin jokavuotiset, samoin kuin äitienpäiväjuhlat. Esiintyipä silloin tällöin myös kiertuieitakin vaihtelevalla ohjelmalla. Kuuluisa tanssiorkesteri Dallape, Georg Malmstenin kanssa oli vakituinen vierailija usean kesän aikana.

Näyttämön puoli kaksine pukuhuoneineen kuului etupäässä näytelmäkappaleitten harjoittajien hallintaan. Näyttämö oli laitteidensa puolesta normaalia maaseudun tasoa. Kulisseja oli aikamoinen kasa. Tämän sotien jälkeen puretun talon suojissa virisi monta hyvää harrastusta, joita nyt Honkapirtin saleissa on mahdollisuus entistä tehokkaammin jatkaa.

Muistinvälähdyksiä vanhasta Pateniemestä, kirjoittajana Kalle / Lisäykset ehl